Behandling og oppbevaring

Slik tar du vare på pelsen din

Med fornuftig bruk og godt stell vil pelsen holde seg vakker og glansfull i mange år.  Her er noen enkle råd du bør følge:

 • Til daglig bør pelsen henges på en bred kleshenger.
 • Blir pelsen fuktig, så heng den luftig til tørk.  Unngå å bruke pelsen i regnvær.  Er pelsen likevel blitt gjennomvåt, bør den tas med til fagmannen for gjennomsyn.
 • Rens pelsen regelmessig hos pelshandleren.  Det bidrar til å forlenge pelsens levetid og gir pelsen ny glans.
 • I den varme årstiden bør pelsen oppbevares hos fagmannen.  Da har du samtidig muligheten til å få utført reparasjoner eller forandringer.
 • Pelsen må ikke oppbevares i plast.
 • Pelsen bør ikke utsettes for direkte spray av parfyme eller annen kosmetikk.
 • Vær oppmerksom på at syntetiske biltrekk kan kutte av dekkhårene på pelsen, legg derfor et pledd eller et saueskinn imellom.

Pels er en langtidsinvestering. Behandler du den riktig, vil den vare i mange år.

Oppbevaring

Hvorfor skal du oppbevare pelsen hos en fagmann? Og hva kan skade pelsen?

Pels er et naturprodukt. Læret inneholder en viss prosent fett som holder materialet mykt og smidig. Hvis dette fettet får lov til å tørke ut, blir læret stivt og kan rives i stykker som papir. Derfor skal pels aldri henge inntil en varmeovn eller i en varm leilighet om sommeren. Også på loftet tørker pelsen fort ut.

Fagmannen har moderne kjølelagre som holder 10-12 grader med relativt tørr luft, med balanse mellom kjøling og fuktavsug. Noen forsøker lagring på private kjølerom. Men her vil fuktigheten som regel være altfor høy. Det samme gjelder kalde kjellerrom, hvor fuktigheten kan føre til muggdannelse inni kåpen. Møllen stortrives i krøllete hår. For å få fjernet møll, må pelsen renses og henges på kjølelager.

Pelsrens

Hvorfor må et pelsplagg renses?

Etter mye bruk eller etter noen år vil det feste seg et belegg på hårene og gjøre dem litt seige. Dette betyr slitasje på pelsen, og hvis den ikke renses vil pelsen slites flere ganger så fort. Pelshårene skal helst være rene og luftige.

Buntmakeren renser pelsen med saktegående tromler og tørre kjemikalier, og unngår på den måten å skade læret og hårene. En pelsrens fjerner løse hår og eventuelle skadedyr. En rens gjør også pelsen blank og får den til å se mye bedre ut.

Er det behov for å rense fôret, bør det tas ut av pelsen og renses separat; her trengs det flytende kjemikalier som kan skade læret.

Gjenvinning

Mange pelser kan få nytt liv. Er pelsen behandlet riktig opp gjennom årene kan en omsying gi den både ny fasong og nytt bruksområde. Flere buntmakere kan gjøre dette for deg på en profesjonell måte.

 

Slik tar du vare på glatt skinn

Vedlikehold, rengjøring og rensing
 • Blir nappaplagget slitt på ermkanter eller forkanter, kan du bruke skokrem for å dekke over slitasjen. Får du en flekk på plagget, kan du bruke en klut med vann og grønnsåpe – i meget små mengder.
 • Semsket skinn må passes ekstra godt på, fordi flekker lett trekker ned i læret.
 • Det samme gjelder saueskinnsplagg med hårene inn, flekker trekker gjerne inn i læret. En løsning er forsiktig bruk av en svakt fuktet klut. Ikke gni eller gjør læret gjennomvått, da strekker det seg og det blir ufasong.
 • Nappalan er sprøytet med en overflatebehandling, slik at skinnet har en glatt overflate. Her gjelder det samme: rengjør forsiktig med klut og minst mulig vann.
 • Saueskinnsplagg er som oftest farget, og det hender at fargen endrer seg ved rens. Når skinnet farges, tilføres det farge og en viss mengde fett i læret. Når det tørker har det fått den riktige fargen, og er mykt. Når et renseri renser et slikt plagg, vil de trekke ut fettet for å fjerne flekken. For å bevare mykhet og fargetone, må de også tilføre nytt fett til plagget.

Vil du være på den sikre siden anbefaler vi at all rensing og flekkfjerning gjøres på et spesialrenseri som har kunnskap om dette.