Pelsteknikker

Om å trylle med pels

Pelsmaterialet er mykt og kan formes i mange forskjellige fasonger. Det fins en rekke ulike  teknikker for dette. Pelsmaterialet kan også blandes med stoff, lær og flere andre materialer.

Motedesignere over hele verden bruker pels i sine kolleksjoner og tegner inn pels i plaggene. Mange ganger byr dette på store utfordringer for buntmakeren som skal lage dette etter designernes tegninger.

Rykking og galonering

Hvordan får man for eksempel et skinn som er 60 cm langt til å bli en hel kåpelengde på 130 cm? Da må vi rykke skinnet, som det heter. Det betyr at vi skjærer opp skinnet i vinkler med ca 0,5 cm mellomrom. Vinkelen vi bruker varierer i forhold til hvor mange rykk vi må ta. Når vi har skåret opp skinnet, flytter vi hvert rykk ca 1 cm og syr dem sammen igjen. Da blir skinnet lengre, men også smalere. Vil vi beholde vidden på skinnet kan vi sette inn små striper av lær mellom vinklene. Faguttrykket for dette er å galonere.

Vi galonerer ofte på skinn som har lange og tykke hår for å få plagget lettere.

Det er ofte lærtykkelsen som bestemmer tyngden på et pelsplagg. Læret innholder en viss mengde fett for at det skal holde seg mykt og elastisk.