Historien

Buntmakerhåndverket

Buntmakerfaget har lange tradisjoner. Det krever stor håndverksmessig dyktighet og kunnskap å sy en pels, slik at både passformen og type pels med lange/korte hår passer kundens kropp og profil. Faget har utviklet seg gjennom århundrer. Mestre har lært opp lærlinger i de helt spesielle syteknikkene og i kunnskapen om pels og pelstyper.

Hvor mange skinn trengs for å sy et pelsplagg?

Et pelsplagg består av flere skinn, som må passe sammen både i farge, kulør, hårlengde og størrelse. Alle skinn har forskjellig hårhøyde i lengderetning og i bredde. Dette gjør arbeidet med å sortere sammen mest mulig like skinn til en krevende håndverksjobb.

Slik jobber buntmakeren.

Skinnene sys sammen til et flak tilpasset mønsteret som er bakgrunnen for det ferdige plagget. Mange ulike teknikker må tas i bruk for å bearbeide skinnene hvis man ønsker å gjøre dem lengre, bredere eller gi dem bueform. Noen ganger skjøtes skinnene sammen i høyden, eller rykkes. Håndverkeren sørger alltid for å bruke akkurat tilstrekkelig med materiale, og unngår dermed kostbart svinn. De sammensydde skinnene strekkes så opp på en treplate hvor mønsteret er tegnet opp. Når det er tørt sys plagget sammen, og lukninger og fôr tilføres. Når en kunde vil ha et pristilbud på målsøm, må mønsteret alltid lages først.

Et eksempel på hvordan buntmakeren jobber, finner du her

 

La fagfolk utføre jobben.

Dagens buntmakere jobber mye med reparasjoner, omsøm, rensing og oppbevaring av pels. Fagmannen har kunnskap til å behandle pels, slik at ikke det kostbare pelsplagget blir ødelagt. Dette kan skje ved at det brukes feil kjemikalier, metoder, maskiner eller varme.